Lancia’s beste rally wagens

Lancia’s beste rally wagens

In de Lombard RAC Rally van 1991 in Groot-Brittannië, veranderde het bedrijf Lancia van stuur voor de laatste keer in het Wereldkampioenschap Rally Rijden, waarbij het na de 19 jarige periode van mindere resultaten eindigde aan de top van die sportbranche. Op dat ogenblik behaalde het Italiaanse team records die vandaag de dag nog stand houden, terwijl ze tevens iconische , onmiddellijk herkenbare auto’s maakten voor elke periode in het rally rijden waarin ze deelnamen.

FulviaWRC wint: 0


Alhoewel de Fulvia nooit een winnaar geweest is in het wereldkampioenschap rally rijden in de periode na 1973, was ze toch een icoon van de late zestiger jaren, begin zeventiger jaren, waarmee Lancia het Internationaal Kampioenschap voor Fabrikanten – een voorloper van het WRC – won in 1972. De tamelijk kleine coupé had een V4 motor die, in haar 16-liter model, toch rond de 130 pk (97 kW) naar de voorwielen zond.

StratosWRC wint: 18

Heeft een rallywagen er ooit mooier uitgezien dan de Startos? Of zachter geklonken? Met de kracht van de V6 van een Ferrari Dino, was de stootknop op de wielen van Lancia een verwoestende geheel van schoonheid en snelheid, die het Italiaanse merk van 1974 tot 1976, drie opeenvolgende constructeurtitels bezorgde.  Het kan vreemd lijken, maar het is zeker: Stig Blomqvist zei met zijn befaamde uitspraak dat de Stratos een “poesje” was.

037WRC wint: 6


Het valt te betwijfelen of de op achterwielen aangedreven 037 de mooiste wagen was van de WRC B groep periode, als hij al niet de succesrijkste was, maar hij slaagde er toch in om in 1983 een Constructeurtitel voor Lancia in de wacht te slepen door de prestaties van twee sportlegenden, Walter Röhrl en Markku Alén, alvorens te moeten zwichten voor de druk van de vierwielaangedreven concurrentie van zowel Peugeot, met hun 205 T16, als van Audi, met hun opgewaardeerde Sport Quattro. De 037 werd aangedreven door een overbelaste 2.0-liter motor met vier cilinders die ongeveer 350 pk voortbracht in zijn finale prestatie. Maar belangrijker voor de fans van het rally rijden, was het feit dat het ook de eerste Lancia was die deel uitmaakte van de iconische Martini autostal.

Delta S4WRC wint: 5De grootste boosdoener in het Rally rijden, de Delta S4, was een brute wagen die op beruchte wijze bekend is geworden omdat het de machine was die een eind maakte aan het rally rijden van Groep B, toen de S4 die bestuurd werd door Henri Toivonen die griep had en er hard tegenaan ging in de Tour de Corse, van de weg afgleed en in vuur schoot, waarbij Toivonen en zijn begeleider Sergio Cresto om het leven kwamen. De Delta S4 was echter een erg gesofisticeerd model van nieuwe technologie die de turbolading en de drukvulling combineerde om ongeveer 550pk te halen uit zijn in het midden gemonteerde vier cilinder motor, terwijl het terzelfder tijd het meest angstaanjagende geluid op de rallybaan met zich bracht.

Delta Integrale en HF 4WDWRC wint: 46De officiële meest succesrijke rallywagen ooit, de Delta maakte het in 1987 toen de B groep werd opgeheven en de gematigde A groep werd gelanceerd, door zijn systeem van vierwielaandrijving en zijn 2.0 liter turbo aangedreven motor te optimaliseren om de meerdere te worden van rivalen als de 323 van Mazda en de Sierra van Ford. De Delta schreef vanaf 1987 zes opeenvolgende Constructeurtitels op zijn naam door autobestuurders als Juha Kunkkunen, Markku Alén en Miki Biasion. Ondanks het feit dat de Lancia fabriek zich op het einde van het seizoen 1991 terugtrok uit de sport, zou in 1992 een private Racing Delta van Martini toch nog een tiende constructeurtitel op zijn naam schrijven voor een Lancia, waardoor de wagens van het Italiaanse team de meest succesrijke werden in de geschiedenis van de WRC.