?>

Lancia Musa

De Lancia Musa is een historisch automodel van de Italiaanse autofabrikant Lancia, onderdeel uitmakend van deFiat Group. De sinds 2004 in productie zijnde Musa is technisch vrijwel identiek aan de wat bekendere Fiat Idea, maar is de wat luxere tegenhanger van dit model. Waar de Musa op de Nederlandse snelwegen een niet heel vaak geziene verschijning is, komt deze op de Italiaanse wegen vanzelfsprekend wat frequenter voor.

Eind augustus 2007 is bekendgemaakt dat er een aantal lichte veranderingen in het interieur en het exterieur van de Musa zullen plaatsvinden, waarvan de belangrijkste een vergrote kofferbak is. Ook is het accessoirepakket uitgebreid.

In 2012 is de productie van de Lancia Musa gestopt.

 

–> Lees meer op Wikipedia <–

Lancia Ypsilon

De Lancia Ypsilon (voorheen Y) is een wagen uit de economyklasse van het Italiaanse automerk Lancia. De Ypsilon verving de Autobianchi Y10, een wagen die buiten Italië voornamelijk bekendstaat onder de naam Lancia Y10. De wagen is altijd alleen maar als 3-deurs geleverd, maar sinds de huidige generatie op de markt kwam in 2011 is het model alleen maar leverbaar met vijf deuren.

Zoals bij bijna alle Lancia’s het geval is, is het model vooral in thuisland Italië een groot succes, terwijl daarbuiten het model veel exclusiever is. Typerend aan de Ypsilon is de voor een stadsauto luxe uitstraling en het centraal op het dashboard gemonteerde instrumentarium.

De Ypsilon staat verder bekend om de verregaande mogelijkheden tot individualisatie, zo is de auto leverbaar in vele lakkleuren en is ook het interieur te voorzien van verschillende materialen en kleuren.

 

–> Lees meer op Wikipedia <–

Lancia Thesis

De Lancia Thesis is een sedan van het Italiaanse automerk Lancia. De wagen fungeerde als topmodel van het merk. De Thesis werd in 2001 aan het publiek voorgesteld tijdens het Autosalon van Genève. Een jaar later werd hij geïntroduceerd op de Nederlandse markt als opvolger van de Kappa (officieel Lancia K).

 

–> Lees meer op Wikipedia <–

Vincenzo Lancia

Het is zelden dat mensen de moed vinden om hun goed betaalde job te laten vallen teneinde hun echte passie te volgen. Gelukkig voor hen die dat wel doen, zijn er enkele die beroemd geworden zijn omwille van hun verwezenlijkingen. Dit was het geval met Vincenzo Lancia die zijn loopbaan als boekhouder opgaf zodat hij auto’s kon gaan fabriceren en de wereld enkele van de meest moderne wagens van zijn tijd kon aanbieden.

Alhoewel dat sommige zullen beweren dat 1906 niet bepaald boeiend was wat betreft ontspanning en arbeidsmogelijkheden in vergelijking met 2008, toch was het begin van de 20ste eeuw een van de meest productieve periodes in de geschiedenis. Vicenzo Lancia was in 1906 pas 25 jaar toen hij met zijn  collega Claudio Fogolin zijn eigen autofabriek oprichtte.

Met een vooruitstrevendheid voor alles wat mechanisch was en een bijna onovertroffen vaardigheid in het vaststellen van motorgebreken en het herstellen ervan , evenals het feit dat hij ervaring had als testrijder voor Fiat, zou Vincenzo Lancia een wagen ontwerpen die de opvatting over auto’s van de Italianen en misschien wel van heel de wereld zou veranderen. In 1907 kwam hij op de proppen met de Alpha, een wagen die verbazingwekkend vernieuwend was voor zijn tijd. Naast het feit dat de wagen uitgerust was met een stoere, betrouwbare en sympathieke motor, was de Alpha ook verbazingwekkend licht: Vincenzo had gebruik gemaakt van een buisstructuur voor de vooras van de wagen in plaats van deze in massief staal te maken zoals de autofabrikanten toen deden.

Zes jaar later zou Lancia dan de Theta op de markt brengen die de eerste Europese auto was die uitgerust werd met een ingebouwd elektrisch systeem. Reeds voor de twintiger jaren had Lancia ook een patent genomen op twee motortypes, een 45°V8 en een massieve en smalle 22°V12. Die ontwikkelingen zouden in 1922 leiden tot het lanceren van de spectaculaire Lambda, een model dat het product was van de verwezenlijkingen op het gebied van ingenieursschap en design. De Lambda had een onafhankelijke voorophanging, een in de vloer ingebouwde transmissietunnel en de eerste smalle V4 motor ter wereld, om maar enkele vernieuwingen van de wagen te vermelden.

Tegen 1931 was het rijcomfort verder opgevoerd door het invoeren van de flexibele motorophanging in de Astura. Net zoals de “zwevende motor” waarvan Chrysler het patent had, gebruikte het systeem smalle rubberen schokdempers om het geluid te dempen en de trillingen te stoppen. De nalatenschap van de technologische verbeteringen en vernieuwende patenten zou verder gaan in de Augusta van 1933, een model dat uitgerust was met moderne hydraulische remmen, zowel vooraan als achteraan en met portieren die opengingen als een  “kleerkast”. Dit laatste maakte geen gebruik meer van een centrale staander en maakte dus het in- en uitstappen van de wagen zeer gemakkelijk.

Nadat in 1937 ook de Aprilia op de markt kwam, ging Lancia verder snel vooruit in het race circuit. Samenvallend met het nieuwste ingenieurswezen van het bedrijf, schoven de resultaten in rally’s zowel doorheen Italië als de rest van Europa, Lancia als de toekomstige grote race favoriet naar voren. Door gebruik te maken van drie brandstoftanks, twee van buiten en een achteraan, achter de piloot, en tevens ook van een volledige 4wiel aandrijving, leken de race wagens van Lancia wel het resultaat te zijn van ontwerpen uit de toekomst.

Lancia zou ook Ferrari zijn hele technische staf  evenals zijn ontwerpen ter beschikking stellen, waarbij hij de Scuderia zou helpen om het Wereldkampioenschap F1 in de vijftiger jaren te winnen. De zeventiger jaren zagen dan de geboorte van een legende in de racewereld , de Stratos.

Haar ultra licht koetswerk dat gemaakt was van aluminium en plastiek versterkt met glasvezels, inspireerde het verschijnen van latere modellen zoals de Beta, de Rally 037 en de Delta S4, waarbij deze laatste gebruikte maakte van composiet materialen, een gevorderde dubbele turbocompressor en vierwielaandrijving.

Nadat Lancia veel nieuwigheden op de markt gebracht had, begon zijn reputatie in de negentiger jaar te verminderen omwille van klachten van mindere betrouwbaarheid. Sedertdien heeft er naar gestreefd om een comeback te maken door het op de markt brengen van modellen als deze van  95 en de meer recente Thesis, een elegante sedan waarvan men zegt dat het de belichaming is van het rijcomfort. Door de lancering van de Thesis in 2002, is het merk deels terug gekeerd naar haar kernwaarden, deze van de verbazingwekkende elegante designs en de bijna perfectie onder de motorkap.

Lancia Prisma

De Lancia Prisma is een compacte middenklasser-sedan van de Italiaanse autofabrikant Lancia. De Prisma is afgeleid van de Lancia Delta, de succesvolle hatchback die in 1980 tot Auto van het jaar verkozen werd. De Prisma was tot 1990 in productie.

 

–> Lees meer op Wikipedia <–

Lancia Lybra

De Lybra is een middenklasser van de Italiaanse autobouwer Lancia. De auto werd in september 1999 geïntroduceerd als opvolger van de Dedra en ging, na iets meer dan 5 jaar geproduceerd te zijn, in
2005 uit productie.

 

–> Lees meer op Wikipedia <–

Lancia Delta

De Lancia Delta is een compacte middenklasser van de Italiaanse autofabrikant Lancia. De eerste generatie auto werd in 1979 geïntroduceerd en werd tot aan 1994 geproduceerd, de tweede generatie tussen 1993 en 1999 en de derde generatie maakte zijn eerste verschijning in 2008, en wordt tot op heden nog steeds gebouwd.

 

–> Lees meer op Wikipedia <–

Lancia Stratos HF

De Lancia Stratos HF was de eerste speciaal voor de rallysport ontwikkelde sportwagen. Het koetswerk was ontworpen door Marcello Gandini, de hoofdontwerper van ontwerpbureau Bertone. De centraal geplaatste, 2418 ccmotor was afkomstig van de Ferrari Dino V6 en had standaard 140 kW en in wedstrijdtrim 209 kW

 

–> Lees meer op Wikipedia <–

Lancia Lambda

De Lancia Lambda was een innovatieve auto van het Italiaanse merk Lancia. Het model werd geproduceerd van juni 1923 tot oktober 1931 in negen series, genummerd van I tot IX. De Lambda was te verkrijgen in
gewone of verlengde uitvoering.

 

–> Lees meer op Wikipedia <–

Autobianchi

Autobianchi was een Italiaans automerk, dat vanaf 1955 tot 1996 auto’s produceerde. Autobianchi komt
voort uit hetMilanese Bianchi en de productie is min of meer overgenomen door Lancia, nadat FIAT het
merk zelf al in 1967 had overgenomen.

Autobianchi werd in 1955 opgericht om de productie in de fabriek in Desio veilig te stellen, en het kapitaal werd voor een derde deel opgebracht door FIAT, een ander deel door Bianchi en het l
aatste derde deel door bandenfabrikantPirelli.

 

–> Lees meer op Wikipedia <–